Παρόλο που το τάι τσι τσουάν είναι πολεμική τέχνη, και μάλιστα πολύ αποτελεσματική, πολλοί άνθρωποι ασκούνται σ’ αυτό κυρίως για τα υπόλοιπα οφέλη του. Χαρακτηριστικό του τάι τσι τσουάν είναι η βραδύτητα των κινήσεων κατά την άσκηση, που κάνει τους αμύητους να αναρωτιούνται πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολεμικά μια τόσο αργή κίνηση. Η απάντηση είναι πολύ απλή: σε μια μάχη οι κινήσεις θα γίνουν γρήγορα. Υπάρχουν επίσης και ασκήσεις που γίνονται γρήγορα, αν και πάνω από το 95% της άσκησης γίνεται αργά.
Η καλή φήμη του τάι τσι τσουάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα πολλαπλά οφέλη του. Είναι ευεργετικό για το μυοσκελετικό σύστημα, αλλά επίσης για το ανοσοποιητικό και γενικότερα για την υγεία. Δίνει δύναμη και ενέργεια, βοηθώντας ταυτόχρονα στη χαλάρωση. Ενισχύει την καλή ισορροπία στο σώμα αλλά και στη ζωή. Βοηθά στο να συγκεντρωνόμαστε σ’ αυτό που κάνουμε κάθε φορά, ενθαρρύνοντας το να ζούμε στο παρόν.
Οι ρίζες του τάι τσι τσουάν χάνονται στα βάθη των αιώνων, και από τις ιστορίες που ακούγονται δεν είναι ξεκάθαρο τι είναι αλήθεια και τι μύθος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όρος «τάι τσι τσουάν» για πρώτη φορά απαντάται σε γραπτά κείμενα λίγο πριν το 1900, παρόλο που η τέχνη υπήρχε από πριν. Η ιστορία του τάι τσι τσουάν είναι ουσιαστικά γνωστή μόνο για τα τελευταία 200 περίπου χρόνια, δηλαδή από τότε που ο Γιανγκ Λου Τσαν άρχισε να το διδάσκει στο Πεκίνο, ενώ μέχρι τότε φαίνεται πως ήταν οικογενειακό μυστικό της οικογένειας Τσεν, γνωστό κυρίως στο χωριό Τσεντζιαγκού.
Λόγω των διαφοροποιήσεων που έφεραν ο χρόνος και οι μεγάλοι δάσκαλοι, σήμερα υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στυλ. Αρχαιότερο φαίνεται πως είναι το στυλ Τσεν που προέρχεται κατευθείαν από την οικογένεια Τσεν. Το πιο διαδεδομένο είναι το στυλ Γιανγκ, μάλλον γιατί οι πρώτοι που δίδαξαν ευρύτερα το τάι τσι τσουάν ήταν ο Γιανγκ Λου Τσαν και οι απόγονοί του, ιδιαίτερα ο εγγονός του, ο Γιανγκ Τσενγκ Φου.
Το δικό μας στυλ είναι το Γιανγκ, που έφτασε σε μας από την οικογένεια Τουνγκ, της οποίας ο πρώτος μεγάλος δάσκαλος, ο Τουνγκ Γινγκ Τσιε, υπήρξε επί πολλά χρόνια μαθητής και βοηθός του Γιανγκ Τσενγκ Φου.
Περισσότερα: Σύντομη ιστορία του τάι τσι τσουάν και γενεαλογία της σχολής Γιανγκ έως τον δάσκαλο Γιώργο Πετρούνια